Navigace
DOMŮ
AKTUALITY
ARCHIV
FOTOGALERIE
WEBOVÁ KAMERA
KURZY
PROJEKTY
ŠKOLNÍ ČASOPIS
ŠKOLNÍ DIVADLO
ZŘIZOVATEL
VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

KONTAKTY
HLEDÁNÍ na ZŠ Krouna
E-MAIL @zskrouna.cz

SMART Centrum
ŠKOLNÍ KNIHOVNA
BAKALÁŘI ZŠ Krouna
SmartClass Homework
spacer
Mapa :
spacer
Toplist :
spacer
Odkazy:
spacer
CELOSTÁTNÍ SETKÁNÍ RED. RAD ŠKOL. ČASOPISŮ
Přidal Přidal admin , 14. září 2008


Celostátní setkání red. rad škol. časopisů

I. Úvod

Naplnit volný čas dnešní mládeže ve věku odpovídajícím 2. stupni ZŠ je stále větším problémem. Přitom právě absence jakékoliv užitečné činnosti ve volném čase je jednou z hlavních příčin šíření negativních jevů již mezi dětmi ve věku 10 až 15 let. Jevem bezesporu nejzávažnějším je šíření drog a jiných návykových látek a navazování kontaktů s nimi ve stále mladším věku dětí.

Tento problém bývá často vztahován zejména na větší městské aglomerace. Je to dáno možnostmi vyšších výdělků rodičů, jejich větší zaneprázdněností (větší zastoupení různých firem a jejich řídících orgánů, atd.), celkově větší koncentrací obyvatel včetně zdrojů "nákazy", větší anonymitou i větší průbojností zdejších dětí. Na druhé straně zde jsou ale také mnohem širší možnosti vhodného využití volného času (Domy dětí a mládeže, zájmové a vzdělávací kurzy různých institucí, atd.), které řadu negativních vlivů mohou zneutralizovat. Na venkově však tyto "profesionálně" organizované aktivity chybí a jejich roli musí ve většině případů nahrazovat aktivity škol a nadšení jejich pedagogů.

Ohroženi návykovými látkami jsou však, dle našeho názoru, všechny děti, tedy i z lokalit s menší koncentrací obyvatelstva. Zde je příčinou zejména absolutní nedostatek možností vhodného vyplnění volného času (malá města a obce ve kterých se různá zařízení nemohou "uživit", nemožnost dojíždění dětí z okolí kvůli rozpadu dopravní obslužnosti zejména v odpoledních a večerních hodinách, atd.) umocněná skutečností, že téměř vymizely klasické činnosti, které zejména děti z malých měst a obcí musely v domácím hospodářství v minulosti zastávat. Důsledkem je potom jejich sdružování do potulujících se part se všemi z toho plynoucími důsledky.

Většina preventivních akcí je přitom založena na co nejširším záběru, tedy s cílem oslovit co nejvíce mladých lidí najednou a při stejných nákladech. To však v oblastech bez velkých měst není dost dobře možné.

Náš program počítá s aktivitou, kterou dosud nikdo v ČR nevyužil - se školními časopisy. Školní časopis již dnes v různé formě a na různé úrovni vychází na velkém počtu škol (možná i většině) a ovlivňuje nejen většinu žáků školy, ale i jejich rodiče a všechny ostatní, kteří se s ním dostanou do kontaktu. Vzhledem k tomu, že jej připravují samotné děti, je jeho "účinnost" na vrstevníky nesrovnatelně větší, než u akcí pořádaných dospělými.

II. Realizace programu

První etapa

Základem programu je čtyřdenní celostátní setkání zástupců redakčních rad školních časopisů z celé české republiky. Máme různé kontakty na všechny regiony a jsme schopni zajistit účastníky tak, aby bylo zajištěno rovnoměrné pokrytí. Předpokládáme účast 20 až 25 školních časopisů zastoupených 2 dětskými členy redakční rady a 1 pedagogickým pracovníkem (který vydávání časopisu koordinuje). Programová náplň by byla rovnoměrně rozložena mezi protidrogovou prevenci v různých formách s důrazem na její podání formou školních časopisů, na formy eliminace jevů a vlivů, které potlačují dětem vlastní rasovou toleranci a snášenlivost a mezi otázky týkající se možností využití volného času školních dětí, tedy samotných školních časopisů (náplň, technické zpracování, organizace. práce, atd. - krounský školní časopis ŠKROB má již šestiletou tradici a patří k nejlepším v ČR), dětských školních divadel (nutné podmínky pro vznik dětského divadel. souboru na škole, technická doporučení, finanční náročnost, atd. - krounský soubor Dividlo má již řadu let své postavení nejen v rámci okresu, ale i celého kraje), pořádání soutěží (např. z našich vlastních aktivit jde o cyklocountry, orientační běhy, atd.). Podstatou by tedy bylo sestavit co nejširší spektrum možných činností a nápadů včetně jejich diskuse a sdělování zkušeností z jednotlivých škol.

Cílem a výstupem této základní celostátní akce je zajistit šíření protidrogové prevence a myšlení a životních postojů slučitelných se snášenlivostí (obecně nejen rasovou) nejen samotnými účastníky (jejich vyprávěním vrstevníkům i jejich celkovým postojem a působením na své okolí) ale také formou příspěvků a námětů do jejich vlastních školních časopisů, jejichž záběr je z výše uvedených důvodů mnohem větší A zejména dlouhodobější než osobní prevence. Různé materiály s např. protidrogovou tématikou se v různých formách (články, reportáže, povídky s určitým dějem, soutěže, ankety s následným komentářem protidrogového koordinátora té které školy, atd.) mohou objevovat pravidelně v každém dalším vydaní školního časopisu. Informace o možných aktivitách na školách a získaných zkušenostech otištěné v jednotlivých časopisech zase mohou inspirovat jiné školy k aktivitám, které naplní volný čas dětí.

Již touto hlavní akcí našeho programu budou osloveny ať přímo nebo nepřímo tisíce dětí a dospělých (25 zúčastněných škol = cca 10.000 žáků, jejich rodičů, sourozenců, bratranců i sestřenic z jiných škol apod.). Navíc bude touto akcí spuštěno lavinovité šíření i do časopisů, které se pilotní akce přímo nezúčastnily (viz níže).

Celá akce by se realizovala v naší ZŠ. Obec Krouna leží v předhůří Českomoravské vrchoviny a tedy v pomyslném geografickém středu republiky a je tak relativně snadno dosažitelná i z okrajových míst jakými jsou např. Severní Morava nebo západní Čechy. Naše oblast je navíc jednou z ekologicky nejčistších lokalit a pro účastníky zejména z průmyslových oblastí by tato akce měla i zdravotní efekt.

Druhá a další etapy

Školní časopisy nejsou izolovanými. Školy si je navzájem vyměňují, aby získaly inspiraci a porovnaly úroveň svého časopisu s ostatními. Samy děti se se "svým" časopisem rády pochlubí příbuzným, rodiče mnohdy přinášejí časopisy na pracoviště a podobně. Při výběru účastníků výše popsané pilotní akce bychom navíc kladli důraz, aby i oni mohli a zejména byli ochotni podobnou akci, byť i třeba kratší (jednodenní či dvoudenní), zorganizovat pro vybrané školní časopisy z jejich širšího regionu a ty potom pro školy ze svého blízkého okolí. Vzhledem k menší náročnosti by tato druhá a další etapy byly již financována z regionálních prostředků, jejichž získání by bylo na jednotlivých pořadatelích.

Opakováním tohoto postupu by byla tématy protidrogové prevence zasažena většina školních. časopisů a tím i většina žáků základních škol. Vycházíme přitom z předpokladu, že o uspořádání těchto malých oblastních setkání by byl velký zájem, neboť každá škola i každý Školský úřad se v pozitivním smyslu rádi zviditelní.

Nezanedbatelnou úlohu má také skutečnost, že by celá akce podpořila zájem o školní časopisy a o práci v nich a tím zajistila nemalému počtu dětí náplň jejich volného času o vzdělávacím a společenském vlivu ani nemluvě.

III. Základní body programu pilotní akce Celostátní setkání školních časopisů pod názvem "Časopisy proti drogám a rasismu"

V průběhu čtyřdenního setkání by se účastníci věnovali besedám s lektory, tvořili a vymýšleli by nové způsoby protidrogového a výchovného působení na své vrstevníky, věnovali by se možnostem zpracování těchto témat ve školních časopisech i aktivnímu využití volného času (hledání možností zábavy pro všechny z jejich okolí, ať z velkoměsta nebo z venkova). Vytvořili by vlastní námět na rekl. předmět (tričko, taška, propiska) s protidrogovou tematikou. Tričko (50 ks) dostane každý účastník, propisky (1000 ks) budou pro další distribuci účastníků, případně by mohly být využity ve větším počtu celostátně. Zpracovali by též průzkum mezi sebou i v místě konání celé akce a sjednotili by si postup pro zpracování průzkumu v jejich regionu, jehož výsledky bychom jako organizátoři pilotní akce zpracovali a poskytli všem institucím, které mají kontakt s protidrogovou prevecí a výchovou mládeže k rasov. Účastníci by se samozřejmě věnovali též odborným otázkám vydávání časopisů, možností zpracování, grafické úpravy, zvyšování jejich jazykové i grafické úrovně , distribucí, atd., návštěvou redakce novina tiskárny. Seznámili by se i s problematikou dalšího využití volného času (divadlo, sport) včetně potřebných organizačních základů, požadavků a podobně. Ve volném čase by se věnovali kultuře (divadelní představení) a sportu.

Součástí základní akce je zpracování souhrnné zprávy včetně výsledků průzkumů na jednotlivý školách.




1173 Přečteno · Tisknout
Ukázka z fotogalerií


Halloweenská noc ve škole, říjen 2010
spacer
Meteostanice:
spacer
Anketa
Jaký je Váš názor na GDPR?
Od 25.5.2018 platí nařízení EU o ochraně osobních údajů, tzv. GDPR. Jaký je Váš názor na jeho smysl?
Ano, souhlasím s jeho potřebností
Jak co, jak kdy, plošné uplatňování je ale nesmysl
Je to úplná pitomost a přinese jen další papírování
Vůbec netuším, o co se jedná
spacer
Kalendář událostí
Srpen 2020
N Po Ú S Č S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
spacer
Dnes má svátek :
spacer
Hodiny
spacer
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Nechte si poslat nové.
spacer