Přidal
Přidal Josef Kyncl
, 19. červen 2015
Nové pokrmy
v jídelníčku školní jídelny
Jistě jste si všimli, že čas od času zařazujeme do
jídelníčku nová neznámá jídla. Při zařazování nových pokrmů je pravidlem, že
všichni mají na výběr z již známého jídla „na jedničce“ a nového jídla „na
dvojce“.
Pro zkvalitnění stravování zařazujeme do našeho
jídelníčku i pokrmy z méně známých, ale o to zdravějších surovin. Příští týden
proto máme již podruhé v nabídce zeleninové rizoto z bulguru. Jedná se o zcela
bezmasý pokrm, ve kterém je ve velkém množství zastoupena tepelně upravená
čerstvá zelenina smíchaná s bulgurem. Bulgurové rizoto již jednou naše kuchařky
připravily a setkal se s velmi kladným ohlasem nejen u dětí. I dospělí
strávníci, kteří tuto novinku vyzkoušeli, byli velmi spokojeni, a proto ho
budeme do jídelníčku zařazovat pravidelně.
Ale co to vlastně bulgur je?
Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže,
připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Bulgur má
výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť. Získává se z tvrdých odrůd
pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky.
Namáčením a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na
jednoduché cukry. Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku a minimum tuku
pasuje bulgur na významného kandidáta zdravé výživy.
Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a
působí blahodárně také na nervovou soustavu. Obzvláště se hodí do nejrůznějších
rizot (místo rýže), je možné ho využít do nádivek, zavářku do polévky, pro
přípravu salátů i kaší.
Pro inspiraci navštivte např. stránku
http://www.dia-potraviny.cz/bulgur.html, kde naleznete i další recepty.
Významná plus bulguru:
- vysoká nutriční hodnota
- obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa
- vysoký obsah vlákniny
- minimální množství tuku
- obsah bílkovin podporuje činnost střev a nervové soustavy
- nenadýmá
Petra Franklová
945 Přečteno ·
|