Přidal
Přidal Josef Kyncl
, 09. únor 2015
Zdravé stravování ve školní jídelně
Rostoucí počet dětí s obezitou a nadváhou je
jedním ze strašáků moderní doby. Podle průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny
má již každé třetí dítě v ČR problémy s nadváhou. Děti tráví až příliš mnoho
času u počítačů a televize, mají málo aktivního pohybu a mnoho nezdravých,
tučných či sladkých lákadel. Největším problémem jsou stravovací návyky dětí,
pokud jsou bez dohledu školy nebo rodičů. Velká část z nich i při běžných
nákupech svačin nebo občerstvení v místních prodejnách upřednostňuje výrobky
plné tuků, cukrů a konzervantů (brambůrky, sušenky, lízátka, …) a přeslazené
nápoje plné chemikálií (mj. i ty nejlevnější druhy energetických nápojů, ve
kterých možná ani voda není přírodní).
Proti těmto nezdravým trendům bojuje školní
stravování. Školní jídelny musí při sestavování jídel plnit výživové normy, tzv.
spotřební koš, a zajistit tak dětem pestrost stravy. Spotřební koš je vytvořen
odborníky na výživu a respektuje doporučená množství jednotlivých druhů potravin
a tím i živin a energie. Díky tomu školní stravování přispívá nejen k prevenci
rozvoje obezity, ale zaručuje i zdravý způsob výživy, který by měl nejen zamezit
nežádoucím návykům ve stravování, ale také nastavit u dětí systém zdravé výživy.
Našim strávníkům vaříme výhradně z čerstvých a kvalitních potravin, nepoužíváme
polotovary (například bramborová kaše je vždy z brambor, knedlíky jsou vždy
čerstvé, ručně dělané, a podobně), omezujeme příjem nezdravých tuků, do
jídelníčku pravidelně zařazujeme pokrmy z ryb, zeleninová a bezmasá jídla a také
luštěniny tolik bohaté na vlákninu. Při sestavování jídelníčku respektujeme
doporučenou spotřebu tuků, cukrů, mléka, mléčných výrobků, masa, ovoce a dalších
součástí stravy. Denně je k obědu také zdravý doplněk (zeleninový salát, ovoce,
cereální tyčinka, jogurt, …). Ve školní kuchyni samozřejmě dodržujeme i velmi
přísné (a příslušnými orgány pravidelně kontrolované) hygienické standardy a
všem strávníkům (tedy i dětem) zajišťujeme zdravé a vyvážené stravování.
Jako nadstandard podniká naše školní jídelna také
další kroky. Již dva roky jsme aktivně zapojeni do programu firmy Bonduelle,
který je zaštítěn Společností pro výživu a jehož odborným garantem je primář
dětské polikliniky ve Fakultní nemocnici v Motole, MUDr. Petr Tláskal, CSc.
Cílem projektu v rámci školního stravování je nejen zvýšit množství podávané
zeleniny, ale i její kvalitu. Vznikl tak projekt „Škola plná zdraví“, který nemá
jen komerční charakter. Klade si za cíl především přispět k dalšímu zlepšení
kvality školního stravování dětí. Dalším z našich nadstandardních kroků
k zajištění zdravé výživy dětí je i snižování spotřeby bílého rafinovaného
cukru.
Všichni zaměstnanci školní jídelny se trvale
snaží, aby nabízená jídla byla nejen zdravá, ale aby vám i vašim dětem ve školní
jídelně chutnalo.
Petra Franklová, vedoucí
ŠJ
922 Přečteno ·
|