Navigace
DOMŮ
AKTUALITY
ARCHIV
FOTOGALERIE
WEBOVÁ KAMERA
KURZY
PROJEKTY
ŠKOLNÍ ČASOPIS
ŠKOLNÍ DIVADLO
ZŘIZOVATEL
VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

KONTAKTY
HLEDÁNÍ na ZŠ Krouna
E-MAIL @zskrouna.cz

SMART Centrum
ŠKOLNÍ KNIHOVNA
BAKALÁŘI ZŠ Krouna
SmartClass Homework
spacer
Mapa :
spacer
Toplist :
spacer
Odkazy:
spacer
Okresní kolo olympiády v českém jazyce [24.01.2020]
Přidal Přidal Josef Kyncl , 24. leden 2020


Okresní kolo olympiády v českém jazyce

 

Každým rokem naše škola vysílá žáky na okresní olympiády z českého jazyka, dějepisu, dříve také z anglického jazyka. Je to příležitost k tomu, aby se nejlepší žáci mohli realizovat a ukázat, jak jsou na tom v porovnání s ostatními školami v okrese. Umístění žáků jsou v průběhu těch let různá, závisí na schopnostech jednotlivých žáků,  z devátého a osmého ročníku.

V úterý 21. ledna 2020 proběhlo v Domově dětí a mládeže v Chrudimi okresní kolo olympiády z českého jazyka. Nejdříve však na naší škole proběhlo místní kolo, kterého se zúčastnilo 15 žáků z 9., 8. a 7. třídy. Zadání má dvě části: gramatickou a slohovou. Především ale slohová část nejvíce ukáže, jakým způsobem umí žák nebo žákyně svůj mateřský jazyk používat. Bodové ohodnocení všech účastníků bylo podobné, všichni úspěšně doplnili odpovědi jazykové části. Do okresního kola byli nominováni nakonec A. Bartošová a T. Broulík.

Tomáš se v okresním kole umístil na krásném 9. místě a Aneta na pěkném 18. místě, celkem z 29 žáků. Gratulujeme a děkujeme za reprezentaci naší školy!

Oba dva žáci mají něco společného, jsou dobrými čtenáři, rádi a často vezmou knihu do ruky. Tomáš například v současnosti četl všechny knihy J. Verna, které, jak víte, nejsou o málo stránkách. A ejhle, ono se mu to začíná vyplácet. Získává spoustu poznatků o zemích, fauně a flóře, o způsobu života na různých kontinentech v různých historických období apod. V rámci dobrodružného příběhu do sebe dostává ohromné množství slov, protože se do konce příběhu, kdy hrdinové knihy překonávají další a další překážky, musí pročíst. A je to jen jeho hrdina a jeho krajina a prostředí, vše se vlastně odehrává díky jeho představivosti a fantazií své obrazy dotváří. A tak se stane, že on existuje v tom čase, na tom místě a je to on, kdo překonává všechny nástrahy.  Řeknete si: krásné..  A příště si vezmete zase knihu do ruky. Ani Tomáš, ani Aneta pak nemají problém vytvořit vlastní příběhy, sdělit vlastní názory na jakékoli téma, protože přirozeně pochopili, jak jsou příběhy konstruovány. Mají také před sebou neustále spisovnou formu jazyka, posilují pravopis.

Obecně však platí, že schopnost porozumět českým slovům, porozumět obsahu slov a vět u našich dětí upadá. Většina se musí ke čtení nutit, doma nepracují s učebnicemi, i když se jednotlivá nakladatelství předhánějí v tom, aby byly učebnice lákavé. „Proč číst”, řeknou, „všechno je na googlu.” A tak mozek není potřeba, klidně může být odložen, protože já právě hraji hru na PC. Kolikrát? Tolikrát, kolikrát to jenom během dne (noci!) jde. Tito žáci budou mít také jednou děti. Raději nemyslet, kam až to může zajít.

 

 

Výsledková listina ke stažení

 

Mgr. Lenka Beniačová




348 Přečteno · Tisknout
Ukázka z fotogalerií


Netradiční pohádky
spacer
Meteostanice:
spacer
Anketa
Jaký je Váš názor na GDPR?
Od 25.5.2018 platí nařízení EU o ochraně osobních údajů, tzv. GDPR. Jaký je Váš názor na jeho smysl?
Ano, souhlasím s jeho potřebností
Jak co, jak kdy, plošné uplatňování je ale nesmysl
Je to úplná pitomost a přinese jen další papírování
Vůbec netuším, o co se jedná
spacer
Kalendář událostí
Srpen 2020
N Po Ú S Č S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
spacer
Dnes má svátek :
spacer
Hodiny
spacer
Přihlášení
Jméno

Heslo



Zapomněli jste heslo?
Nechte si poslat nové.
spacer